maandag 19 augustus 2013

MVO-activiteit: Revolving Fund hernieuwbare energie via KIVA

Onze activiteiten bestonden de afgelopen 11 jaar vooral uit het adviseren van partijen (overheid, bedrijven, burgers) over duurzame energietoepassingen. We zijn onafhankelijk, dus we bouwen zelf geen installaties en zodoende zijn we altijd afhankelijk van de uiteindelijke opdrachtgever of er daadwerkelijk gerealiseerd gaat worden. Het is zodoende nogal eens gebeurd dat rapporten in de la verdwenen, omdat ambities veranderden of dat er andere obstakels in de weg stonden. 

Financiering van installaties is altijd een probleem en subsidie is in Nederland de dobber waar veel projecten op drijven en als zodoende bijvoorbeeld de MEP of SDE(+) gelden opdrogen is gelijk de technische levensduur bereikt en is het project klaar. Jammer natuurlijk en het zou eigenlijk zo moeten zijn dat alleen de basisinvestering geleend wordt en het project zelfstandig de broek op kan houden en zo op termijn de investeringslening aflost. 

Deze investeringslening, oftewel Revolving Fund genoemd, wordt wel vaker toegepast; in de provincie Overijssel is deze pot momenteel 250 miljoen en het voordeel is dat je je geld telkens opnieuw weer weg kan zetten als het is terugbetaald. Omdat we als bedrijf ook het goede voorbeeld willen geven en er veel ambitieuze ondernemers zijn zochten we naar mogelijkheden om ook zoiets te gaan doen. 


Omdat we enerzijds veel verschillende projecten willen ondersteunen en via een redelijk korte uitleenperiode het geld veel toegevoegde waarde willen geven kwamen we uit bij KIVA. Met > 1 miljoen leners, die samen circa 500 miljoen in projecten hebben zitten in 73 landen is dit een goede organisatie. Het percentage dat terugbetaald is ligt tot nu op 99%. Het zijn vooral projecten die als risicovol worden beschouwd door banken en zodoende moeilijk aan geld kunnen komen. De organisatie draait op de rente die de ondernemers betalen, die niet aan ons leners wordt afgedragen.

Wij kijken vooral naar hernieuwbare energie projecten, zoals de eerste donatie voor de aanschaf van een elektrische auto, maar ook een kleine mestvergister, solar systemen, recycling, gebruikte kleding en andere 'groene' investeringen willen we als 'team' Projectburo de Laat gaan uitzetten. 5 % van onze omzet wordt hiervoor momenteel ingezet! We kijken ook naar wat de opdrachtgever past.

Doet u ook mee? Klik op de invite van ons team en geef een lening van 25 dollar om de lol van goede dingen doen te ervaren. Wij mogen dan een extra gratis lening weggeven. Geen opmerkingen:

Een reactie posten

2SPACE.NET