vrijdag 6 januari 2017

Meten is weten: 25 % reductie in watergebruik door waterscan in huis. [2]


Ons waterverbruik was de laatste jaren ongeveer 120 m³ per jaar, terwijl statisch gezien we circa 170 m³ zouden verbruiken in een 4 persoons huishouden. Een 3 persoons huishouden gebruikt gemiddeld al meer, 137 m³ per jaar, maar de uitdaging in het afgelopen jaar was om dat toch nog te proberen te verlagen. 

In de post van 21 maart 2016 werd uiteengezet hoe ons vooronderzoek naar de grootste verbruikers én de bespaarmogelijkheden verliep en wat het opleverde in de eerste 3 maanden. Na 1 jaar hierbij de laatste resultaten en opmerkingen. 

Waterverbruik in 2015 en 2016 in m³.

De geopperde voorspelling van een verbruik van ca. 85 - 90 m³ water is uitgekomen: 90,2 m³ water om precies te zijn. Dit een besparing van ruim 25 %. Ondanks de drogere perioden, vooral in het najaar, hoefde er geen kraanwater gebruikt te worden voor de moestuin; dagelijks werd er ca. 200 liter regenwater uit de buffervaten verspreidt via slang die op druk wordt gebracht met een klokpomp in een cementkuip. 

Watergeefsysteem met 2 m³ regenwateropvang.
De basins worden halverwege en bij aanvang winterperiode schoongespoelt met regenwater om algvorming te verwijderen. In de winterperiode staan de basins leeg tegen bevriezing en in april wordt eerst 1 en later de 2e aangesloten. De basins zijn verbonden met een stukje slang zodat ze als communicerende vaten vollopen. 

Om nog meer te gaan besparen moeten we regenwater gaan inzetten voor het spoelen van het toilet, echter om dit gebruiksvriendelijk (met een tweede, regenwater, vulkraan voor de wc-waterreservoir) is nog een technische uitdaging, maar wie weet. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

2SPACE.NET