dinsdag 14 november 2017

Weg uit de file of het OV? De e-bike kan prima, maar neem wel een helm.

Dit is onze conclusie na 15.000 km woon-werkverkeer wat we gemonitoord hebben in de afgelopen 27 maanden. Als je overweegt om te gaan fietsen zullen we je even bijpraten over wat je kan verwachten.

Image courtesy of Serge Bertasius Photography at FreeDigitalPhotos.net
Best zuinig. Het energieverbruik valt mee; gemiddeld minder dan 1 kWh per 100 km en dat is ca. € 0,21. Goed je lampen in huis uit doen als je weggaat en je hebt het al terugverdient.


Fiets je rot. Het beste is zoveel mogelijk met de e-bike te rijden. Je komt dan het beste in een nieuw reisritme en je leert ook de fiets en de route(s) goed kennen, wat de veiligheid bevordert als het slecht of donker weer is. Vaak wordt afgehaakt als de zomer voorbij is, maar dat hoeft niet met onze zachte winters. Er werd bij ons onderzoek 95 % van de werktijd met de e-bike gereden. Een goed regenpak is dan wel noodzakelijk.


Verwen je fiets. Plaats hem (op slot) altijd aan de lader in een drogende vorstvrije plek, zodat je de andere dag weer fris de regen in kan. Als je niet technisch (genoeg) bent, neem een cursus fietsonderhoud. Is niet alleen leuk, maar je verdubbelt je fietsrendement als je bij de fietsenmaker weg blijft. Elke 1.000 km roept het display dat hij een onderhoudsbeurt moet en dat was bij ons om de 6 weken. Vooral in de herfst slijten de remmen snel en zand in de ketting is funest. Lekker zelf bijhouden en je verdient je fiets in ruim 2 jaar terug in plaats van 4. Eens in het jaar alle bewegende delen (ketting, tandwielen, trapas en banden) laten vervangen is dan verwennerij.


Het is geen sport. Nee, je conditie wordt er niet beter van. Dan moet je op een lage ondersteuning gaan fietsen en dat doe niet als het warme avondeten op je wacht. Van de 27! versnellingen, werden alleen de 3 grootste gebruikt. Maar gedraag je dan ook niet als een wielrenner. De auto's en gewone fietsers zien je niet, verwachten je niet en dus zelf opletten of een rustigere (langere) route kiezen. En hier komt de helm goed van pas, want je bent zelf bijna nooit de oorzaak van een noodstop, zeker als je die smartphone in je fietstas houdt.


We wensen u vele veilige kilometers!
2SPACE.NET