dinsdag 15 december 2015

Een E-bike voor woon-werkverkeer. Episode 3: een relatie met de fietsenmaker.

[leestip: Een E-bike voor woon-werkverkeer. Episodes 1 en 2.]

Doordat het prima fietsweer bleef dit jaar was het mogelijk om tot in december veel e-bike kilometers te maken. Regen en wind waren de enige te trotseren weerselementen en al 2.800 kilometer zijn intussen afgelegd! Enkel door het voorkomen van een externe cursus of een bedrijfsuitje werd er niet gereden met de e-bike, maar uitgeweken naar OV en meerijden met aardige collega's.  



In de grafiek staat ook reparatie, maar dat was meer een check-up. Het blijkt dat de e-bike een interne onderhoudscyclus heeft van 1.000 kilometer. Dit was bij aankoop niet gemeld, maar na 500 en later na elke 1.000 km geeft de computer bij aanzetten van de fiets een signaal, dat je kan wegklikken, dat er onderhoud noodzakelijk is. Je kan dit negeren, maar elke keer bij het aanzetten komt het wel terug. Omdat er elke keer ook wel iets te repareren was werd er ook onderhoud gepleegd, maar dit komt dus wel 6-7 keer per jaar terug bij deze fietsafstand.




Bovenstaand formulier is pagina 1 van de diagnose; op pagina 2 staan nog de motorgegevens, maar die staan ook bij het batterijpakket. Big brother is watching you, dat merk je gelijk als je alle informatie leest over de fietsgedrag. Geen excuses bij een slechte batterij, hoe je gefietst hebt is bekend, ook voor de verzekering. Leuk is het inzicht in het gebruik van de verschillende standen; eco is eigenlijk geen ondersteuning, alleen iets voor de groene labels [zie andere bijdrage]. 

Omdat de rijdster ook conditie wil behouden werd er vooral in stand Tour gereden, maar in de herfst bij regen in de avond werd ook niet vaak op Power gereden vanwege de veiligheid [snelheid en zichtbaarheid]. Er waren toch enkele nood-stops en uitwijkmomenten nodig om heelhuids te kunnen reizen. De eerste remblokken achter zijn nu al vervangen. 

Verder zijn er wat onderhoudsmiddelen aangeschaft; vaseline tegen het roesten van chrome-onderdelen,  kettingspray voor kettingonderhoud en wat hoogglanspoets voor onderhoud van het frame. Wekelijks zelf even de fiets, vooral de ketting, zandvrij maken en opnieuw inspuiten en poetsen voorkomt dat je snel vervangingskosten hebt en dat je fiets niet gaat kraken en piepen. 


 
Het kostenplaatje is ondanks de vele onderhoudsmomenten nog binnen de verwachting. Bij aanvang werd er rekening gehouden met een terugverdientijd van 4 jaar en uit de grafiek blijkt dat deze nu nog rond de 3 jaar schommelt. De kosten voor elektriciteit zijn laag; bij een gebruik van 0,77 kWh per 100 km bedraagt dit ca. 18 €cent per 100 km. 

 Na de kerstvakantie wellicht wel wat winters weer? We gaan het weer volgen.
2SPACE.NET